Agerande vid Covid i laget

Hur ska man agera om man får smitta i laget!

Svar på fråga om hur man ska agera i laget vid fall av Covid 19

Samma rekommendationer gäller för lag som i andra sammanhang i samhället. Har ni ett bekräftat fall av covid-19 hos spelare i laget så ska det göras en smittspårning som omfattar alla lagmedlemmar och tränare i laget. Det handlar om att identifiera personer som kan ha utsatts för smitta under den tid som den covidpositiva varit smittsam.

I första hand ta reda på om den covidpositiva har träffat övriga laget under den tid hen varit smittsam. Smittsamhetsperioden räknas som tiden från 48 timmar innan man fått symptom, så länge man har symptom och två dagar efter att symptomen upphört.

Om den covidpositiva träffat andra i laget/tränare under sin smittsamhetsperiod så får man försöka få fram vilka som kan ha utsatts (exponerats) för smitta. Exponerad kan man räkna med att vara om man träffat den smittsamme i 15 minuter eller mer på 2 m avstånd eller mindre. Det gäller framför allt om man träffats inomhus.

Har man flera exponerade i laget så ska de provtas även om de inte har symptom. Man bör avstå från träning under minst 7 dagar efter senaste tillfälle som lagmedlemmar/tränare kan ha utsatts för smitta. Om andra i laget får symptom så ska de förstås provtas igen.

 

Hur agerar vi i vår tävling?

I distriktets seniorserier samt div 2 herr/damjunior gäller följande vid bekräftad smitta eller om flera spelare i laget uppvisar Covid-liknande symptom och spelare i laget kan ha utsatts för smitta enligt beskrivning ovan:

  • Kontakta motståndare och hemmaförening kontaktar domare, meddela att ni måste skjuta upp matchen till följd av befarad smitta i laget.
  • Meddela in till oss på tavling@vffboll.ac.se, ange i meddelandet att matchen måste skjutas upp
  • Inkom senast inom 4 dagar med nytt med motståndarna överenskommet datum/tid/anläggning för matchen via Matchändringsformuläret
  • Är ni inte överens så meddelar förening som drabbats av smitta senaste datum övriga spelare i laget kan ha utsatts (exponerats) för smitta samt att båda föreningarna inkommer med sina önskemål om nytt datum, detta inom 4 dagar till tavling@vffboll.ac.se, därefter beslutar TK om nytt speldatum.

 

I distriktets ungdomsserier Pojkar/Flickor div 3-10 gäller följande vid bekräftad smitta eller om flera spelare i laget uppvisar Covid-liknande symptom och spelare i laget kan ha utsatts för smitta enligt beskrivning ovan:

  • Kontakta motståndare och hemmaförening kontaktar domare, meddela att ni måste skjuta upp matchen till följd av befarad smitta i laget.
  • Hemmalaget uppdaterar i fogis med motståndarna överenskommet datum/tid/anläggning för matchen.
  • Är ni inte överens så meddelar förening som drabbats av smitta senaste datum övriga spelare i laget kan ha utsatts (exponerats) för smitta samt att båda föreningarna inkommer med sina önskemål om nytt datum, detta inom 4 dagar till tord@vffboll.ac.se, därefter beslutar TK om nytt speldatum.