* Jonas "Jorre" Edholm

FAKTA / Jonas Edholm.
Kallas: Jorre, fick smeknamnet under skolåldern.
Ålder: 46.
Familj: Sambon Jenny Lindqvist, 37, barnen Tilda, 21, Fia, 18, och Klara, 5. Hunden Polly, 9.
Bor: Morö Backe, Skellefteå.
Yrke: Chaufför, Wallins kafferep.
Har: Avancerad fotbollsutbildning.
Första fotbollsminne: Göte Marklunds klassmatcher. Han var en legendar i Morön och dömde matcherna. Svor man fick man två minuters utvisning.
Fotbollsidol: Hollands VM-lag då det var som bäst. På lokala planet var Moröns Lasse Holmstedt, mannen som kunde göra vad han ville med en boll, en härlig kille både på och utanför planen.
Fotbollsklubbar som spelare: Morön, Citykamraterna, Arvidsjaur, Ålund, City igen och Renbergsvattnet.
Fotbollsklubbar som tränare/ledare: Moröns damer i tre år, bland annat i div I, Sunnanås allsvenska damer, hjälper idag till med två-tre pass i veckan, följer matcher, men inte på bortaplan.
Mejl: jorresnorre@telia.com

Spelarutbildaren som gläds
åt västerbottnisk utveckling

Han gläds över ishockeyns framgångar i Västerbotten.
Men Jonas Edholm, 46, Skellefteå, spelarutbildare i Västerbottens Fotbollsförbund, ser också utveckling och ökad kvalité i västerbottnisk fotboll.
– Umeå FC har en jättebra verksamhet och Skellefteå FF har spottat upp sig. Morön och Umeå IK är helt klart under positiv utveckling. Ja, egentligen nästan hela Västerbotten, säger Jorre.
Möt en av Västerbottens många duktiga ledare.

Han är fotbollsuppfostrad i Morön BK, den aktiva fotbollsklubben öst på stan i Skellefteå. Skolad av legendariska fotbollsledare/tränare som Staffan Lindmark och numera avlidne Calle Rostö.
– Calle lärde mig oerhört mycket när jag var spelare och i början på tränarkarriären. En lysande kille i alla avseenden.
Nåja, Jorre var inte så dålig själv. Han gjorde 13 år som försvarare, företrädesvis innerback, i Morön.
– Härliga år! Bland annat 1990 då vi var bäst i stan för första och enda gången hittills. Lillebror var starkare än storebror (AIK) …
Du var en tuffing som aktiv ...
– Kanske det? Och ganska ojuste, fyra-fem gånger blev jag utvisad. Och det var tur att inte tre varningar innebar avstängning på den tiden. Då hade jag ofta fått vila, säger Jorre – och skrattar.
Några som han raderat ut på planen? Bland annat Anders Grönhagen i GIF Sundsvall.

Senaste åtta åren har Jonas varit spelarutbildare i Västerbottens Fotbollsförbund. Det innebär bland annat att han är Svenska Fotbollförbundets kontaktperson rörande spelarnas utbildning i länet.
Han är också länken mellan tränare och förbund i Västerbotten.
– Bollplank, läger, distriktslag, tipsare, ja, ganska mycket. Men jag trivs suveränt, säger Jorre.
När Västerbottens lag lyckas i nationella tävlingar mår han allra bäst.
– Som i Cup Kommunal, som exempel. På tre år har vi varit i fyra finaler för tjejer och killar. Visserligen bara vunnit en gång, men tänk: vi är inget jättelän när det gäller fotboll. Men vi har många duktiga ledare och tränare och har en bra grogrund för ungdomar.

Han märker skillnader i fotbollspelare nu – och då.
– Idag är det ett helt annat tempo och teknik än på min aktiva tid. Däremot kan jag inte svära på att spelförståelsen är större. Snarare är det tvärt om. Åtminstone tycker jag det. Den biten är väldigt viktig att utveckla för våra spelare.
Hur ser du på statusen på västerbottnisk fotboll?
– Den är helt klart höjd. Ungdomarna är mer intresserade av att lära och därmed utvecklas. Och just framgångarna i Cup Kommunal visar att vi är på rätt väg. Det ska vi bygga vidare på.

Jonas är vältrimmad, har inga överviktskilon, och skulle antagligen vara ett äss i vilket div IV-gäng som helst.
– Glöm det! Jag är för rädd om hälsenorna. Jo, jag är opererad.
Han slutade spela aktivt som 28-åring efter tretton säsonger i Morön.
– Då var jag ganska less. Kanske hade ett miljöbyte gett en kick för karriären, men …
Du hjälper Sunnanå som åker ur damallsvenskan med buller och bång. Har du något ansvar i att det går trögt?
– Visst, det har alla som finns i organisationen och på planen. Nedflyttning är inte godkänt. Nu får vi ta lärdom av motgångarna och komma igen, säger Jorre och tillägger:
– I fjol utsågs Martti Tikkanen, Sunnanås tränare, till årets tränare i Västerbotten. Så mycket sämre kan han inte blivit i år. Det är många bitar som inte fallit på plats i Sunnanå i år. Ingen speciell ledare eller spelare ska hängas ut.
Text och Foto: BO FUHRMAN