* Rolf "Gruvan" Rundström

Rolf Rundström
Kallas: Gruvan (regi: bröderna Jonsson, Jerry och Roger).
Ålder: 57.
Familj: Åsa Israelsson, barn två plus två.
Född/uppvuxen: Boliden.
Bor: Älvsbacka, Skellefteå.
Yrke: Egen företagare, RGR Travel & Event (www.rgr.nu).
Kul: Startade Liverpools första svenska supporterklubb 1999.
Fotbollspel i: Boliden, Skellefteå AIK, Byske, Morön BK och Sundbyberg.
Andra karriärer: Fotbollstränare 19 år, domare, länslagsledare och nu domaransvarig i Västerbottens FF.
Saker som han inte kan vara utan: Beatlesböcker ("Beatles är min själ, en del tror på Jesus men jag tror på Beatles"), fotboll, surfplatta, systemkamera och löparskor.

Fotboll, musik och Liverpool
– det är livet för Gruvan

SKELLEFTEÅ
Livet är Beatles – jo, han har alla medlemmars autograf på en Nalenbiljett från 1963! – fotboll, resor och Liverpool.
Bolidensonen Rolf Rundström, 57, är killen som njuter av varje dag.
Dessutom är han ordförande i Västerbottens Fotbollsförbunds Domarkommitte och ser mera fotboll än de flesta i Västerbotten.
Egentligen är det svårt veta var den här intervjun ska starta. Det finns så många infallsvinklar när det gäller Gruvan.

Men ta plugget i Boliden; över 3,5 i betygsnitt så grundskolan gick ok och var ett äss i idrott. Redan i sjuan blev han kär i läraren i franska, Siv Persson ("men jag fick bara en etta i betyg"). Och redan som åttaåring väcktes intresset för The Beatles. "Tio i topp mot fem på försök", radioprogrammet som vi smågrabbar alltid hörde på lördagar, drabbade Boliden med Kersti Adams Ray som programledare.

– Beatles vann och minns jag rätt var det med "Help". Sedan var jag såld! säger Gruvan.

Naturligtvis smittade intresset också över till fotbollslaget, Liverpool FC.

Snabbt, som trettonåring, tog han plats i Bolidens A-lag i fotboll. Så småningom hörde AIK av sig. Jalle Forsmark var tränare.
– Åke Karlsson ska ha ett stort tack. Jag pluggade i stan och tog bussen på morgonen, men tränade på kvällen. Under ett helt år körde Åke hem mig efter varje träning. Helt fantastiskt!

Gruvan började "Natur" på Nordanåskolan, men hoppade av ("inte kul"). Fotboll var skojigare och i lumpen, I 20 i Umeå, vägrade han skjuta.
– Att rikta vapen mot människor gör jag bara inte, sa Gruvan.
Medan lumparkompisarna krälade ute i leran fick han rengöra pissrännor.
– Egentligen skulle jag ut en vecka i fält, men jag låtsades vara sjuk. Jag hann se Bernt Johansson vinna OS-guldet i Montreal …

Tillbaka i civila kläder fick han jobb på Norrdata. Tillsammans med idrottsprofiler som "Laddala" Renberg, Hans Lundström, Jerry och Roger Jonsson, Martin Karlsson och Roger Rosén.
– Lasse Marklund, idrottsintresserad, var en superchef.

Dessvärre: Gruvan skadade korsbandet i Byske och tvingades ge upp fotbollskarriären. Bland annat tackade Gruvan nej till spel i GIF Sundsvall.
Istället drog han till Florida/Fort Lauderdale och levde livet. Hemma igen träffade Gruvan Sunnanås äss Doris Hjelm, giftemål, två barn Paul (efter Paul McCartney) och Julia (efter Lennons mamma). Skilsmässa 1988.

I sju år var Gruvan, som han säger, okysst. Då träffade han Åsa Israelsson, tidigare allsvensk basketspelare från Ånäset, och på den vägen är det.
– Jag är fortfarande våldsamt kär. Vi gifte oss under en paus i Vindelälvsloppet, säger Gruvan och får något drömsk i blick.
Och då sjöng du?
– Nix, jag är totalt omusikalisk, kan inte ens hålla en gitarr rätt väg. Däremot är jag en professionell lyssnare.

Resa gör Gruvan så ofta som möjligt. Arrangerar musik gör han också och ser fotboll, live. Helst varje dag.
– Alan Kennedy, Steven Gerrard, John Barnes, Phil Neal, Glenn Hysén, fotbollen har gett mig fantastiska möten och kompisar i Liverpool.

Han är imponerad av Skellefteå FF:s starka div I-start, men vill se bättre uppslutning bland Skellefteås företagare när det gäller ekonomisk satsning på fotboll.
– Ishockey gör det superbra, grattis till dubbla guld! Men ser man till antalet utövare är fotbollen störst på alla plan. Det borde uppskattas.

Planerad NHL-tripp med Jonte Hedström, organiserad ölresa till Tjeckien och fortsatta fotbollsresor sysselsätter Gruvan varje jag.
– Men konkurrensen inom resebranschen ökar för varje dag. Jag skulle gärna halvtidsjobba inom eventbranschen. Nån?

Sälja Beatlesautografen?

– Du Bosse, den säljer jag aldrig!

Favoritklubbar i fotboll

  1. Bolidens FFI
    Debuterade i A-laget som trettonåring. Spelade med äss som "Pingen" Karlsson, Lage Bengtsson, Tor Israelsson, Matz Lindqvist och Pelle Björk.
  2. Liverpool FC
    Äntligen, nya tränaren Brendan Rodgers har lärt gänget att spela offensiv fotboll. "Lagerbäcksfotbollen är borta!"
  3. Skellefteå AIK/Morön BK
    Debuterade i AIK som 17-åring i serien under allsvenskan. Två mål: IFK Sundsvall och Degerfors. Femton år i Morön, gjorde bland annat klubbens första mål i div III.

Viktig ledare: Staffan Lindmark.

Text o Bild: BO FUHRMAN