* Magnus Stenberg


FAKTA / Magnus Stenberg

Ålder: 50.
Bosatt: Umeå.
Uppgift i förbundet: Ordförande.
År som ordförande: Fyra, men totalt arton år i förbundsstyrelsen.
Det visste ni inte: Har varit assisterande tränare till Pia Sundhage i juniorlandslaget.

MAGNUS RANK/Västerbottens fem största prestationer under året:

  1. Ersbodas och Betseles nya styrelser som med stort mod och engagemang tagit på sig uppgiften att förändra sina föreningars utsatta situationer.
  2. Våra distriktslag som både på flick- och pojksidan spelade Sverigefinal, något som ger en viktig signal till ledare i våra föreningar; ledare i Västerbotten gör en fantastisk insats.
  3. Skellefteå FF:s serieseger i div II, viktig för fotbollsutvecklingen i länet.
  4. Föreningarnas satsning på Futsal, en viktig och stor utvecklingsfaktor för fotbollen i Västerbotten.
  5. Sandvik IK och Tegs SK, som båda avancerade till div II.

Fotbollschefen tror futsal kan bli riktigt populärt

Han tror att futsal kan bli riktigt stort i Västerbotten, gläds över att allt fler invandrare finns med i fotbollsfamiljen och räknar med att spel med sjumanna- eller niomannalag kan ge små orter fotbollslivet åter.
Länets fotbollsbas Magnus Stenberg ser positivt på säsongen 2014.
– Att Skellefteå FF tog steget upp till ettan var också en kick distriktet behövde, konstaterar han.
Magnus, som verkat i förbundet i arton år, var med redan då klassiska ledare som Bengt O Gullesjös och Börje Sandgrens satt sin stämpel på länets fotboll.
Nu är det Magnus som sköter ordförandeklubban.
– Att få tillhöra den här styrelsen känns inspirerande och kul. Vi i styrelsen matcher varandra på alla tänkbara sätt. Och vi känner ett bra gensvar från föreningarna.
Är det så? VFF-styrelsen fick, åtminstone tidigare, snytingar från föreningar. Inte idag?
– Visst, finns kritik, men när ledare eller andra kritiserar oss s e d a n beslut tagits känns det orättvist. Speciellt som de haft möjlighet att påverka besluten i förhand. Men då har det varit tyst …

I sin civila gärning som försäljare jobbar han heltid, med mycket resande.
– Utan ett starkt kansli skulle inte fotbollen kunna fungera. Där finns en vi-känsla som jag imponeras av varje vecka. Skriv upp det, säger Magnus.
Vad jag förstår är enda kritiken vara att förändringar inte sker så snabbt …
– Det kan stämma. Min personliga uppfattning är dessvärre att ledare, kanske inte bara speciellt i fotboll, har en ganska konservativ syn. Att förändra tar tid.
Och du vill förändra snabbt!
– Ja, både vad gäller arbetssätt och struktur. I vissa avseenden.

Ett problem – om man kan anse det vara ett problem? – är att antalet fortbollsföreningar blir allt färre i inlandet. Även på litet större orter.
– Det stämmer, men samtidigt är det inte en fotbollsfråga i första hand. Allt fler människor flyttar till större orter, företrädesvis vid kusten. Den utvecklingen slår förstås mot fotbollen, också.
Däremot gläds han över utvecklingen i futsal.
– Om jag räknat rätt är vi nr 4 av landets 24 fotbollsdistrikt om man räknar futsalutövare. Och vi ska bli större, det är jag övertygad om. Många av våra ungdomar vill vara lediga på sommaren och njuta av värme och sol. De kommer att satsa på futsal i framtiden, det är jag övertygad om.
Och då ställs hallfrågorna på sin spets …
– Yes, där har vi en flaskhals. Men det är också en politikerfråga, som vi försöker påverka.
Ett exempel: Ersboda har en hall på 7 000 invånare …

Nyårsönskningar, då?
Här är Magnus Stenbergs fem i topp:

  1. Att våra regionala politiker inser idrottens enorma och viktiga insats i samhället. Visar det med att aktivt planera och bygga anläggningar för en aktiv idrottsrörelse, som bidrar till ett friskare Västerbotten.
  2. Att våra föreningar stärks och leds av en starka och motiverade styrelser.
  3. Att våra föreningsledare utbildar sig i och arbetar efter Spelarutbildningsplanen och fotbollens "Spela, lek och lär". Två viktiga dokument för att utveckla våra spelare i framtiden.
  4. Att alla fotbollsintresserade i Västerbotten bidrar till rekryteringen av domare, så att vi även fortsättningsvis kan spela fotboll med utbildade matchledare.
  5. Att de sportsliga framgångarna på ungdomssidan i distriktet förvaltas och tas till vara av våra föreningar så att Västerbotten får fler elitföreningar.

Gott Nytt Fotbollsår, Magnus!
BO FUHRMAN