* "Umeå ska slåss om guldet 2017"Team Sofia Lundberg/Mathias Johansson är nya, spännande profiler i Umeå IK FF:s organisation.
Med höga mål: A-laget ska slåss om de ädlaste medaljerna 2017.
– Ingen av oss gillar mellanmjölk, säger båda med en mun och skrattar.
Nej, de skämtar eller överdriver inte.
Nu ska Umeå vässa vapnen och fightas om guldet igen.


Låt mig först presentera dem:
o Sofia valdes in i styrelsen i mars och har snabbt blivit en frisk fläkt i organisationen. Rak, kräver mycket av sig själv och medarbetarna, vill att Umeå IK FF ska vara en förening som är långsiktigt ekonomiskt och organisatoriskt hållbar.

o Mathias värvades härommånaden, men har god insyn i klubben efter tränarjobb i elitsatsande flicklagen.
– Jag vet helt klart vad jag ger mig in på. Vi ska satsa långsiktigt och är i färd med att bygga verksamheten, säger han.
Redan är en viktig bit i hamn; elitlicensen.
– Vi möter de ekonomiska krav som krävs för att behålla elitlicensen, och det känns väldigt bra, påpekar Sofia.
Över henne vilar inga ledsamheter. Tio ledare/tränare har av olika anledningar slutat. Fem nya finns i organisationen.
– Det finns ingen anledning att tala om vad som varit. Att människor slutar är inget konstigt. Mer vill jag inte kommentera. Nu tittar vi framåt, säger Sofia.

På kansliet är det full rulle. I tvåvåningshuset på T3 Arena är förberedelserna inför framtiden i full gång. Vintervila? Tvärtom!
– Vi har gjort en enastående resa efter ekonomiska problemen 2011. Nu koncentrerar vi oss på framtiden och vet att våra samarbetspartner är inne på samma linje. Tillsammans når vi resultat, tillägger Sofia.
Lönebiten bland spelare är alltid hett stoff, inte minst i media. Senaste sammanställningen visar att damelitspelare har omkring 12 000 kronor i månaden.
– Vi ligger under det snittet, meddelar Sofia.
Jämförelse; i herrarnas högsta serie, Allsvenskan, ligger motsvarande lön kring 65 000 kronor. Det är en bit kvar innan fotbollen kan betraktas som jämställd.

Umeå har massor av elitlag i olika sporter. Hur tufft är sponsorklimatet för Umeå IK FF? Hur resonerar ni?

– Ingen kommer ihåg en fegis. Vi satsar högt, men vet samtidigt att våra sponsorer kräver resultat och att konkurrensen är hård. Vi kan inte förvänta oss att företag ska bidra till oss klubbar utan att förvänta sig något tillbaka. Det är ett givande och tagande, säger Sofia.
Båda understryker att Umeå ska vara alla flick-, ungdoms- och damspelares dröm, mötesplats för människor och företagare och en intressant exponeringsmiljö för sponsorer.

– Vi vill uppfylla fotbollsdrömmar, säger Mathias.

De är tacksamma över att finnas i en stad där det parallellt med den fotbollsutbildning som föreningen ger finns möjligheter till universitetsutbildning och hyllar Idrottsmedicin i Umeå. För att nämna några viktiga förutsättningar för föreningens verksamhet.
– Samtidigt vill vi skicka en passning till kommunens beslutsfattare. Tänk om vi kunde få en inomhushall med fullstora mått. En hall står högst på vår önskelista, meddelar Sofia.
När det gäller spelarrekrytering betonar hon:
– Det är en omöjlighet att tro att klubben hela tiden ska kunna köpa in spelare. Därför satsar vi lokalt, regionalt och nationellt i vår spelarrekrytering. Där är samarbetet med NIU (Nationell idrottsutbildning) och Dragonskolan oerhört värdefullt.
I Västerbotten har Umeå IK FF hela 2 000-talet varit nr 1. Sunnanå har försökt utmana, men inte orkat i långa loppet.

Vad säger du om Sunnanå idag, Sofia?

– Vi hoppas att de kommer tillbaka i högsta serien. Derbymatcher är alltid något extra och jag önskar Sunnanå lycka till. Tillsammans kan vi stärka damfotbollen i regionen.

FAKTA/Sofia Lundberg
Ålder: 45.
Familj: Make, två barn, dotter, 15 år, och son, 11.
Yrke: Universitetslektor, docent i natonalekonomi vid Handelshögskolan, Umeå Universitet.
Klubb: Ordförande i Umeå IK FF, ungdomsledare i klubben under två år.
Tidigare förtroendeuppdrag: Universitetsstyrelsen, Konkurrensrådet, KPI-nämnden, Gösta Skoglund Kommittén, Rotary, Ekonomisk expert Kammarrätten Stockholms län

FAKTA/Mathias Johansson
Ålder: 40.
Familj: Maka, två barn, dotter, 15 år, och son, 13.
Yrke: Bankman, Umeås nya klubbchef, tillträder i januari.
Fotbollerfarenhet: Spelat aktivt i Arboga och Västerås, div II, numera ungdomsledare i UIK, bland annat i F17 elit tillsammans med Anders Attefjord. Instruktör i Västerbottens Fotbollförbund.

BO FUHRMAN

bo.fuhrman@telia.com