* Rundviks Kent Jonsson vill ha debatt

"Andralaget kan vara halva A-laget"

Kent Jonsson, klubbordförande och samtidigt tränare för IFK Rundviks fotbollsherrar, är orolig.
– Dagens regelsystem med andralag i femman kommer att ta död på föreningar med bara ett seniorlag. Andralaget i toppklubbar kan till hälften vara förstalaget! Tyvärr, säger Jonsson, som menar att det måste till en ordentlig diskussion vid Representantskapet till vintern.
Vad tycker du?

Så här är det: Många föreningar i Västerbotten har både första- och andralag.
Några andralag spelar i lägsta serien, sexan. Men några finns också med andralag i femman.
– Tyvärr börjar vissa småföreningar sura till. De etablerade föreningarna kommer ibland med oerhört starka lag i femman. Men samtidigt varierar uppställningarna, ofta beroende på hur representationslaget har matcherna lagda (typ dagen efter).
Vilket innebär?
– Att man ibland kan ha otur och möta halva A-laget i andralaget. Även om antalet startspelare från förstalaget är begränsade så sätts förstalagets spelare upp som avbytare i andralaget, men kommer in efter fem minuter. Tråkigt!

IFK Rundvik, som bland annat spelade i Sveriges tredje serie på 60-talet, har en trupp på omkring 23 spelare.
– Dessvärre har vi inte samma spelarresurser som andralagen som har representationslaget i div II eller div III. Så får vi problem med skador och ungdomar som är upptagna av annat så försvinner dessa från truppen och kan inte ersättas på samma sätt som om du har två lag du i princip kan plocka ur, säger Jonsson och fortsätter:
-       Lag som använder denna serie som reservserie kan på grund av skador på "ordinarie div V-spelare" blir i princip bättre då eftersom man då tar och fyller på med spelare uppifrån seriesystemet, och vi försvagas.

Rundvik har tvingats lämna återbud till en match och risken finns att laget tvingas till ny walk over, vilket innebär uteslutning ur femman och obligatorisk nedflyttning.
— Tio på skade- och frånvarolistan gör att vi har det tufft just nu och vi försöker lösa det med juniorer, födda 01-02, som vill testa spel i femman. Om skadorna uppkommit för att vi ibland spelare mot motståndare som i princip hör hemma i högre serier vet jag inte, men visst kan det ha påverkat skadelistan, säger Jonsson och fortsätter:
– Vi har pratat om detta i truppen och spelarna blir frustrerade när motståndet varierar så mycket beroende på vilka lag vi möter. Grabbarna krigar på som bara den i matcherna, men motståndet är ibland övermäktigt. Då försvinner gnistan i spelarna att fortsätta med detta och hopplösheten sprider sig i laget. I femman har vi i sommar resultat som 14-0, 10-1 och 22-0. Är det realistiskt när man spelar i samma serie att slutresultat skall bli så?

Vad har du för idéer för att stoppa andralagen och därmed skapa mer sportslig rättvisa?
– Kanske återgå till gamla tiders reservserier? Eller någon annan variant; begränsa antalet spelare som kan hoppa mellan divisionerna.
Kent menar att risken ökar för varje år att föreningar med begränsade spelarresurser tvingas sluta.
– Det skulle vara oerhört olyckligt. VFF vill ha en förening i varje by och risken finns att det istället blir förre lag i distriktet. Det är riktigt tråkigt, betonar han.
Som sagt; vad tycker du?

BO FUHRMAN
Bild: Kent Jonsson, Rundvik, vill ha debatt om andralag och femman.