* Futsal - Henke - Täfteå

Futsal växer snabbt i Västerbotten
Två allsvenska serier nästa säsong

Futsal. Det är fotbollsvarianten som växer snabbast i Västerbotten.
– Vi tillhör de län som fått bra snurr på verksamheten. Intresset ökar för varje månad, säger Henrik Bergdahl (bilden), 37, Täfteå, som är futsalansvarig i länet.
Till hösten startar Futsalallsvenskan och redan klart för spel är Mariehem. Men Täfteå har fortfarande chansen att kvala in.

Futsal. Det är fotboll inomhus och faktum är; i år fyller sporten elva i Sverige (se fakta).
Efter en något trevande start har sporten fått snabb utveckling på senare år.
– Är jag rätt underrättad är antalet registrerade futsalspelare i landet fler än registrerade innebandyspelare. 120 000 mot 110 000, säger Bergdahl.
Men egentligen gillar han att inte jämföra med andra sporten. Futsal är fotboll inomhus och inget annat.

I Västerbotten finns i vinter 70 lag som spelar seriespel i förbundets regi. Störst är seniorherrarnas verksamhet med 22; 12 i söder och tio i norr. De yngsta i seriespel är 15 år, men yngre kommer att beredas plats i framtiden.
Som gammal fotbollsnörd tog jag mig till en av Täfteås träningar och saken är klar: här är inställning, proffsighet och ambition lika hög som under spel och träningar sommartid.
– Futsal är stort i världen, framför allt länder som Spanien, Italien och Portugal, när det gäller Europa, konstaterar Bergdahl.


Högre tempo! Bredda! Henrik Bergdahl instruerar sina kamrater i Täfteå under en träning.

Bristen på sporthallar och träningstid är ett ett problem i Västerbotten. Sporten kommer inte i första hand när tider ska fördelas. Därför sker sammandragningar när det gäller seriespel. Åtminstone hittills.
I Täfteås gäng lirar mest ungdomar, 16 till 20 år. Men här finns också tre 80-talister.
– Vi har ingen stress, vi utvecklas sakta men säkert, säger Bergdahl, som har uppdraget att utveckla sporten i Västerbotten.
På förbundskansliet är det Micke Sundqvist och Mikael Karlsson som har huvudansvaret för futsal.

Hur ska man lyckas i futsal? På planen?
Henrik Bergdahl pekar på några detaljer:

  • Snabbhet, sporten kräver snabba beslut, både i huvud och fötter.
  • Noggrannhet med bollen, tappad innebär att motståndarna anfaller direkt.
  • Teknik, alltid användbart.
  • Minimera antalet tillslag, snabbhet också här.

En skillnad med utefotboll: bollen har lägre studs, vilket också kan vara ett smärre omställningsproblem. Och planen är mindre …


Täfteås futsalgäng. Många unga, men också 80-talister. Längst till höger i bakre ledet tränaren/allt i allon Henrik Bergdahl.

Futsal blir aldrig lika stort som vanlig fotboll, men många duktiga sommarlirare väljer futsal som vinteraktivitet/del av vinterträning. Några av de mera kända i umeområdet är Mattias Lidberg, Umeå FC, Niklas Jonsson, Sandvik, och Jonathan Lundin och Mattias Forsmark, båda IFK Umeå.
Kan domarbrist bli ett problem i framtiden?
– Vi hoppas inte det; futsal har fått många yngre att intressera sig för domarjobbet. Och vi är ju alla nybörjare. Vi spelare gör misstag och domarna gör misstag. Det accepterar vi Viktigast är att vi har kul tillsammans. Och det har alla i futsal, säger Bergdahl.
Instämmer.
Att se Täfteås futsalspelare träna var en kick.
Även för en gammal grässpelare.
BO FUHRMAN

FAKTA/Futsalhistoria
2003 introducerades futsal i Sverige av Svensk Futsal, ett nätverk och lobbyorganisation för utveckling av svensk futsal.
2004 genomfördes det första SM med Tyresö FF som segrare.
2005 bildades den första futsalföreningen, Stockholm Futsal Club.
2006 spelades Sveriges första officiella landskamp, då landslaget bjöds in av AFC (Asiens motsvarighet till UEFA) till Iran för matcher mot Irans och Japans landslag.
2008 startade en liga i Stockholm med enbart renodlade futsalföreningar. Ligan var samtidigt kvalomgång till SM.
2010 Första svenska damlaget i futsal bildas (Stockholm Futsal Club). 2010 spelades även Sveriges andra landskamp, då landslaget inbjöds till Barcelona för match mot Kataloniens landslag. Samma år startade en riksomfattande serie, likt allsvenskan omfattande 26 herrlag och fem damlag, kallad futsallsvenskan.
2012 Svenska Fotbollförbundet anställer Per Broberg som förbundskapten och futsalutvecklare på halvtid.
2013 Seriespel i Västerbotten med 37 lag.
2014-15 Startar två allsvenska serier i landet, en norra och en södra. Åtta lag i varje. Från Västerbotten är Mariehem inkvalet hittills. Men det kan bli fler.

Text och Foto: BO FUHRMAN