* Hallå Henrik Bergdahl

Hallå Henrik Bergdahl, Täfteå, vars futsallag snart ska i elden i högsta futsalligan.
Hur har förberedelserna inför säsongen sett ut?

– Vi har jobbat stenhårt för att sätta ihop en slagkraftig trupp. Det är fortfarande så att vi är styrda av fotbollen och vad allt det innebär. För många av våra spelare kunde det blivit kvalspel, men som tur är kunde alla spelare undvika det och det underlättar våra förberedelser fram till seriestart. Ur den aspekten ser det bra ut, vi har mer tid på att förbereda oss och har även hunnit med att spela Örebro Open Futsal Cup, med mycket bra motstånd där vi slog förra årets serietrea i SFL södra. Annars är det också väldigt mycket att fixa runt om med arrangemang, livesändningar och så vidare.


Tränat mer eller mindre än tidigare?

– Vi har tränat lite mer, men egentligen inte nämnvärt mycket.
Tränat på annorlunda sätt?
– Ny huvudtränare i Johan Eriksson, som tränade Team TG förra säsongen. Men upplägget är ungefär lika, vi har ett bra koncept i vårt grundspel.
Vad är er styrka?
– Vår styrka är att vi är väldigt rörliga på planen, det är jobbigt att möta Täfteå IK för vi springer otroligt mycket. Men vi springer inte bara för att springa, vi springer smart också!

Nyförvärv?

 • Fredrik Johansson
  Värvades till Täfteå IK Fotboll från Malå IF denna säsong och ska nu prova futsal.
 • Henrik Andersson
  Från Lillån FK. Tränar till vardags Sävar/Täfteå i Div 5.
 • Jonathan Renman, Robin Arestav, Tobias Hedendahl Filipsson
  Från Team TG UFF
 • Mathias Strandgren
  Comeback.
 • Elias Norin
  Tränat en del futsal med oss tidigare, men kommer nu att satsa helhjärtat.
  Fler kommer att tillkomma, truppen är inte spikad ännu.

Spelarförluster?

 • Emil Sjöberg - Gimonäs Ungdoms IF
 • Philip Andrieu - Gimonäs Ungdoms IF
 • Daniel Jonsson - Slutar
 • Abraham Belay - Klubb ej klar
 • Fredrik Johansson - Slutar
 • Jalid Kerkich - Slutar
 • Johannes Jacobsson - Slutar
 • Marek Strzelczyk - Slutar
 • Marku Forsmark - Slutar
 • Teddy Edlund - Slutar
 • Måns Sundström - Slutar


Förändringar på tränar- och ledarsidan?

– Johan Eriksson ny huvudtränare. Tobias Stenmark materialförvaltare. Båda från Team TG. Samt Karl Söderberg, målvaktstränare.

Ekonomiskt, hur löser ni den biten? Närmaste motståndare finns i Stockholm
– Vi får bidrag från SvFF. I övrigt är det sponsorer, intäkter från våra matcher och Täfteå IKs allmänt goda vilja att satsa på futsal.

Tror du att futsal kommer att växa riktigt stort i vinter?
– Futsal växer enormt mycket. Breddmässigt är Västerbotten bäst i landet, men vi har även lite spets i Täfteå IK eftersom vi lirar SFL. Vi hoppas att landskampen mellan Sverige – Tjeckien i Västerbotten kommer öka intresset och förståelsen kring futsal ännu mer. Men det som krävs är att fler klubbar blir mer tillmötesgående och låter sina spelare spela futsal istället för att köra en extremt lång försäsong inför nästa fotbollssäsong. Vi har tre väldigt bra exempel på hur futsal kan ge fotbollskarriären en skjuts framåt. Tänker främst på våra Umeå FC-spelare. Måns Sundström har slagit sig in i startelvan, killen är född 1997. Fredrik Wennebro går mot en av sina bättre säsonger i FCs tröja och Felix Marklund har även han slagit sig in i startelvan mellan stolparna. Sedan är det solklart att Täfteå IK Fotboll gagnats av futsalsatsningen i klubben, man har gått från div 4 till div 2 på bara några år.

I övriga delar av Sverige börjar stora klubbar fatta vinsten av att låta spelare lira futsal, tänker främst på Örebro SK, IFK Göteborg, Hammarby IF och Djurgården. Kan nämna fler stora också, men dessa sticker ut lite genom att implementera futsal i sin verksamhet. Om Västerbotten ska fortsätta växa måste vi ha ett lag i SFL!

Samtliga klubbar i SFL satsar mer och mer för varje säsong, värvar bättre spelare, får bättre ekonomi. Ska vi i Täfteå överleva måste vi få tillgång till de bästa spelarna i och runt Umeå.

Var ska ni spela era hemmamatcher? Några förändringar?
– Inga förändringar där. Vi lirar fortsatt i Umeå Energi Arena Vatten, dvs det som tidigare kallades Udominate Arena, eller Gammliahallen. Funkar jättebra för futsal med sitt parkettgolv. Futsal ska helst liras på det underlaget.

Publikintresset hur ser det ut?
– Det ser helt okej ut, men det kan alltid bli bättre. Vi ligger högt upp i antal åskådare rent allmänt i SFL.

Medias intresse, ökar det?
– Ja, det börjar ta sig. TV4 kommer sända alla landskamper denna säsong och i förlängningen hoppas vi att de även kommer sända några matcher i SFL. SportsWik kommer göra en satsning på futsal och lokalpressen börjar rapportera mer och mer om futsal.

Kommer ni att nätetsända matcher? Hur hittar man dit?
– Absolut! Vi fick mycket uppmärksamhet förra säsongen för våra livesändningar, många som tycker att vi gör det väldigt bra och nu följer i våra fotspår. Matcherna sänds på denna adress: https://tafteafutsal.solidtango.com/

Något du vill tillägga?
– Vi ser fram emot en rolig säsong. Det är, som sagt, många lag som satsar hårt inför säsongen och kvalitén på ligan blir bättre för varje år, det syns inte minst på landslaget och framgångar för IFK Göteborg i europaspelet.
Hoppas att folket i Umeå kommer och kollar på våra matcher, det är garanterad underhållning. Det är dessutom varmt och skönt i hallen och det tar inte lika lång tid att se en futsalmatch som en fotbollsmatch, innebandymatch eller hockeymatch. Folk har lite tid i dagens samhälle, folk är dessutom lite bekväma så futsal passar bra in i den aspekten.