Positiva besked inför fotbollssäsongen

Domarbristen har varit ett hot mot den västerbottniska fotbollen i många år. Men inte till sommaren. Idag finns 62 aktiva domare i Skellefteå (51 i fjol). "Det känns som det blåser medvind", säger Magnus Furberg, Umeå,som är ansvarig för domartillsättning – och givetvis dömer själv.

Under året spelas omkring 6 000 matcher i Västerbotten. Så det gäller att alltid fylla på antalet domare.

Den gångna helgen hölls en kurs för nybörjare på Medlefors folkhögskola. Furberg och Kennet Olsson, Skellefteå, höll i utbildningen och 21 nybörjare fanns på plats (rekord!).
– Jag kan aldrig påminna mig att vi varit fler aktiva domare än i år. Vi har en bra grund att stå på och kanske har vi en elitdomare i Skellefteå om några år? säger Furberg.
Högst rankad är Simon Svensson och Pontus Olovsson som är huvuddomare i herrtvåan.
På damsidan dömer Elin Lundgren högst som ordinarie i division 1 damer men både Caisa Norlund och Thilde Larsson har samma behörighet.

– Men de får inte döma där just nu på grund av att de själv spelar fotboll i den serien, konstaterar Furberg. Med sju damdomare är Västerbotten unikt i Norrland. Det är förresten inte många andra distrikt i landet som når upp till så många damdomare.

Västerbotten har idag omkring 130 domare fördelat på 60 i Umeå, 60 i Skellefteå och knappt 10 i inlandet. För fem år sedan fanns omkring 150 fördelat på 50 i Skellefteå, 80 Umeå och 20 i inlandet. Sålunda växer i Skellefteå medan andra delar minskar.

Ett annat stort glädjeämne är välfyllda steg I-kurser. 21 mot 18 fjol och 13 säsongen dessförinnan.

Kennet Olsson, Skellefteå, domarinstruktör, i informationstagen.

Vad kan orsaken vara?

– Ökad förståelse bland föreningar och ett bättre samarbete, men fortfarande måste vi nå fler domare. Ifjol fick in flera domare med ett utländsk ursprung vilket var extra roligt.

En bidragande orsak till fler domare kan vara den fadderverksamhet som pågått i norra länsdelen i tre år, vilket inneburit att antalet nybörjare som fortsatt ökat avsevärt.

Vad är främsta orsaken till att unga domare slutar?
– Domare är extra utsatta och får ibland skäll av publik eller ledare. Då är det viktigt med stöd av en fadder. Och kom ihåg; alla gör vi misstag, även spelare …

Domarcupen i Skellefteå, till helgen, 20-22 april, blir domarnas sista genrep inför seriesäsongen.
– Det blir den största turneringen vi arrangerat sedan starten 1981 med 30 deltagande lag, konstaterar Magnus Furberg.


FRAMTIDENS DOMARE.Samlade vid den gångna helgens utbildning på Medlefors. Längst till vänster i bakre ledet kursledarna Magnus Furberg, och i främre Kennet Olsson.

FAKTA/Domarutbildning omfattar bland annat:

  • Domarrollen – krav och förväntningar.
  • Regelkunskap.
  • Att vara assisterande domare.
  • Kost- och träningslära.
  • Administration (fogis, med inloggning till domaruppdrag).
  • Tävlingsbestämmelser.

Text: Bo Fuhrman

Foto: Bo Fuhrman